Fotorecept: Morčacia roláda so špenátom a pyré

Morčaciu roládu so špenátom môžete podávať aj na studeno a chutí výborne s akoukoľvek inou plnkou. Dnes jedna zelená inšpirácia, ktorá rozžiari stôl. Vyskúšajte kombináciu špenátu, hrášku a jemného morčacieho mäsa.

Potrebujeme

Roláda

Hráškové pyré

Postup

Špenátová plnka

  1. Na olivovom oleji opečieme nasekaný cesnak, pridáme mrazený špenát a necháme prehriať až je špenát úplne rozmrazený. Môžeme podliať troškou vody. Zakryjeme a podusíme. 
  2. Staršie pečivo nakrájame na kocky a zalejeme ho smotanou. Keď sa zo špenátu vyparí všetka tekutina, pridáme namočené pečivo aj so smotanou a všetko spolu premiešame a prehrejeme. Opäť necháme prebytočnú tekutinu odvariť. Osolíme, okoreníme a ochutíme mletým muškátovým orieškom.

Roláda

  1. Morčacie mäso očistíme a na šikmo nakrájame na tenké plátky. Každý plátok vyklepeme čo najtenšie. Všetky plátky posolíme z oboch strán. Na pracovnú plochu alebo veľkú drevenú dosku si natiahneme 2 vrstvy fólie a rozložíme naň tenké plátky mäsa, tak aby sa pri okrajoch prekrývali. Zakryjeme fóliou a ešte spolu naklepeme cez fóliu aby spoje mäsa čo najviac držali spolu. Vznikne nám veľký tenký plát mäsa.
  2. Vrchnú fóliu opatrne odstránime a na mäso rozdelíme rovnomerne vychladnutú plnku.
  3. Posypeme strúhaným syrom a opatrne pomocou spodnej fólie zatočíme do rolády. Dobre utiahneme a potom fóliu odstránime.
  4. Roládu opatrne preklopíme na olejom pomastený kus tvrdšieho alobalu (alebo 2-3 vrstvy obyčajného), roládu zabalíme a okraje dobre uzatvoríme.
  5. Vložíme na plech do rúry vyhriatej na 200 °C, podlejeme trochou vody a pečieme približne 45 minút.
  6. Pozor na horúcu paru pri odstraňovaní alobalu.
  7. Roládu môžeme ešte chvíľu zapiecť, pričom ju potierame výpekom. Ak by sa výpek pripaľoval, môžeme priebežne podlievať troškou vody.
  8. Upečenú roládu vyberieme z pekáča a odložíme do tepla.

Hráškové pyré

  1. Hrášok povaríme 10 minút so soľou a cukrom. Scedíme a horúce rozmixujeme ponorným mixérom spolu s maslom na jemné pyré. Zjemníme smotanou a ak treba dochutíme soľou. Na záver zamiešame najemno nasekanú čerstvú mätu.

Omáčka na poliatie

  1. Výpek podlejeme vodou, prelejeme do menšieho kastrólika, pridáme trošku múky a 10 min prevárame, kým nezhustne a pridáme plátok masla.
Morčacia roláda, špenát, hráškové pyré

Náš tip:

Odležanú roládu nakrájame ostrým nožom na plátky a podávame s hráškovým zemiakovým pyré.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *