Recept: 4 rýchle nátierky bez masla. Koniec chuťovej nudy

Recept: Nátierky bez masla

Jednoducho a rýchlo. Na čo kupovať polotovary či objednávať zasa jedlo z reštiky? Veď toto je aj tak chutnejšie, lepšie a zdravšie. A lacnejšie. Vyžeňte stereotyp každodennej prípravy raňajok, desiat do školy pre deti alebo si spestrite studené večere. Urobte si jednoduché nátierky plné farieb. Inšpirujte sa – 4 nátierky bez masla, ktorých základom je chuť, lákavá farba a jednoduchosť.

Nátierky u nás doma

U nás doma nátierky fičia. Najmä tie klasické, kde základom je maslo a horčica, lebo deti si ich robia už aj samé. No zunujú sa rýchlejšie. Predpokladám, že k tomu prispievajú dva faktory: 

  • rovnaký základ – maslo s horčicou,
  • fádnosť farby.

Ale zasa na druhej strane je to zaručená rýchlovka, ktorá zachráni od hladu. Rybičková, vajíčková, tuniaková, oškvarková, bryndzová… Aj vy ste na nich vyrastali?

Mňa nátierky zachraňujú pomerne dosť často a recepty na ne hľadám na internete, po kamoškách či vznikajú spontánne – zo zostatkov jedla. Napríklad skúste nátierku s lososom a kôprom. Je báječná. Vždy, keď omrzí maslová klasika, urobím jednu z týchto nátierok. Niekedy aj dve. Vnesie to nový dych chute, pookriatie.

U nás máme ale nevýhodu. Alebo výhodu? Hm. V nátierkach nesmie byť cibuľa, lebo inak sa viacerí členovia mojej domácnosti otáčajú na päte, že tak toto nie!

Jeden pre chuť surovej cibule, ktorú z duše nenávidí, ďalší pre aromatické účinky. A tak tie moje nátierky trochu postrádajú na tradičnej typickosti. No o to viac vás môžu inšpirovať, ako sa to dá aj inak, keďže okrem cibule mám obmedzenie aj s laktózou.

Čo sa oplatí mať doma pripríprave nátierrok?

  • tyčový mixér alebo mixér s nožom “S” pre správnu textúru nátierky,
  • čerstvé bylinky pre tuning chute a zdravotné benefity,
  • zeleninu na doplnenie vitamínov,
  • k niektorým typom chlieb či pečivo (niektoré sa dajú jesť aj samotné so zeleninou),
  • chuť urobiť si bezva papaníčko.

Moje poznámky k nátierkam

Množstvá jednotlivých surovín som vážila, aby som vám vedela čo najpresnejšie odovzdať chuť nátierky. Ak sa vám pýta viac horčice, pridať soľ či korenie, urobte to. Pripravte si nátierku presne podľa vašej chuti.

Nepoužívam surovú cibuľu do nátierok, aby sme “nevoňali” počas dňa. Sú chutné aj tak.

Ak používam cibuľu, tak banánovú šalotku. Dá sa poľahky kúpiť, je balená v sieťke pri cibuliach. Je taká podlhovastá, ružovo-bordovej farby. Jej chuť je sladšia, lepšie karamelizuje pri tepelnom spracovaní, je skôr pripravená na panvici a v surovom stave nemá tak výraznú vôňu po požití.

Chuť dolaďujem namiesto majonézy či vegety mletou senovkou. Skvelá korenina, ktorá svojou chuťou dodá každému pokrmu šmrnc, ako “bujón”. Ponúka ju napríklad aj eshop Sonnentor. Kupujem v bio obchode. Jej používanie v kuchyni prináša nielen chuť, ale nášmu zdraviu viaceré benefity.

Nátierka z červenej šošovice (vegan, bez laktózy)

Je smotanovo lahodná a sýta. Varí sa a jej príprava je veľmi jednoduchá. Šalotku vôbec necítiť. Na oko taký farebný kikirík, exotika a konečne iná chuť z tak dobre poznaných surovín. Objíme, zahreje, urobí deň.

Ingrediencie

Postup

Šalotku nakrájame nadrobno, mrkvu očistíme a nahrubo nastrúhame. Na 1 PL oleja osmahneme najprv šalotku, len aby zmäkla. Pridáme mrkvu, chvíľu orestujeme, posypeme kurkumou a senovkou. Pridáme šošovicu.

Zmes premiešame a zalejeme vodou, aby bolo všetko ponorené. Stíšime plameň a za občasného miešania uvaríme domäkka s tým, že voda musí byť odparená. Varíme teda odokryté a vodu priebežne dopĺňane.

Rozmixujeme dohladka mixérom s druhou lyžicou oleja, dochutíme podľa potreby a podávame. Aj teplá, aj studená. Už jej sýtooranžová farba vás povzbudí.

Recept: Nátierka z červenej šošovice, vegan, bezlaktózy
Recept: Nátierka z červenej šošovice, vegan, bezlaktózy

Cviklová nátierka

Nátierku robievame často spolu s Danielou, spoluautorkou kníh Kváskovanie, do vysielania Telerána. Pritiahne oči svojou fuchsiovo plnou farbou. Pôvodne je robená aj s chrenom, no ten ja veľmi nedávam kvôli deťom. Chutí aj bez neho, ja si ho doplním potom sama, ja ho tam mám zasa rada. Pridať sa dá aj len malá trocha z chrenu, ktorá dodá doladenie chutí. Ak chcete vyskúšať s chrenom, začnite na 1/2 ČL a pridávajte podľa vašej chuti.

Ingrediencie

Postup

Cviklu uvaríme vo vode do mäkka. Necháme vychladnúť. Ošúpeme, pokrájame na menšie kúsky a pridáme lučinu. Tyčovým mixérom rozmixujeme dohladka. Dochutíme v prípade potreby soľou. Kto chce, môže pridať chren.

Recept: Cviklová nátierka
Recept: Cviklová nátierka

Cícerová nátierka so sušenými paradajkami (vegan, bez laktózy)

Môj chlap mi bude tvrdiť, ako nemá rád cícer a paradajky. Hahaha. Ochutnal túto nátierku a chválil ju, aká je dobrá. Keby len vedel, čo práve zjedol, na čom si pochutnáva. Teda potom sa to dozvedel a povedal, že už nie je taká chutná. Začal sa na sebe smiať, aké je to malicherné a vlastne celé v hlave.

Cícerovú nátierku odvtedy jedáva s chuťou, len si vždy spomenie na úsmevnú príhodu. Mám ju od Daniely, ktorá ju má od kamošky. Tak posúvam ďalej štafetu o informácii na fakt dobrú nátierku krásnej lososovej farby.

Ingrediencie

Postup

Suroviny dáme do misky a rozmixujeme dohladka tyčovým mixérom. To je celé. Mňamka a tak rýchlo!

Recept: Cícerová nátierka so sušenými paradajkami, vegan, bez laktózy
Recept: Cícerová nátierka so sušenými paradajkami, vegan, bez laktózy

Avokádová nátierka (vegan, bez laktózy)

Vyskúšala som toľko obmien avokádových nátierok, že až. Milujem chuť tohoto ovocia. No čokoľvek urobím, v nátierke akoby avokádo stratilo svoj drive. Preto si ho len popučím, osolím a zmiešam s čerstvým oregánom (sušené nefunguje). Základom je mať mäkké, zrelé avokádo, najlepšie odrody haas. Dôležité je, aby šlo vidličkou popučiť.

Polemizujem, či je to nátierka v pravom slova zmysle, no natiera sa a jej chuť je báječná.

Ingrediencie

Postup

Avokádo rozrežeme dookola nožom. Protichodným pohybom rúk, jedna dopredu a druhá dozadu, otvoríme avokádo. Vyberieme kôstku miernym stlačením avokáda. Lyžicou vyškrabene avokádo do misky, popučíme vidličkou. Osolíme a pridáme oregano.

Recept: Avokádová nátierka
Recept: Avokádová nátierka

Máte aj vy šikovné ruky?

Dajte nám v komentároch vedieť o vašich výtvoroch. Pošlite svoje Facebook, Instagram, TikTok či Pinterest profily a tie najlepšie vyberieme do ďalšieho článku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *