Recept: Profiterole torta

Recept: Profiterole torta

Táto torta s čokoládovou penou uspokojí nielen milovníkov kakaového lieku na stres, ale aj milovníkov profiterole. Ide o buchtičky z odpaľovaného cesta, veľmi podobné našim venčekom. Vo vnútri schovávajú lahodný krém a keď ich zakomponujete do vnútra torty, každý, koho ponúknete, tento nápad ocení.

Potrebujeme:

na 12-14 porcií

Kakaové brownies

Odpaľované cesto na buchtičky

Krém do buchtičiek

Čokoládová pena – mousse

Čokoládová poleva

Recept: Profiterole torta

Postup

1. Kakaové brownie

  1. Rúru predhrejte na 160°C. Okrúhlu formu na pečenie vysteľte papierom na pečenie.
  2. Maslo vložte do stredne veľkého hrnca a roztopte ho pri stredne vysokej teplote. Pridajte cukor, soľ, kakao a instantnú kávu. Premiešajte ich a zložte zo sporáka. Nechajte ich mierne vychladnúť.
  3. Potom pridajte vanilkový extrakt a po jednom vmiešajte vajíčka. Pridajte múku a miešajte kým nevytvoríte jednoliate cesto.
  4. Hotové cesto nalejte do formy na pečenie a pečte ho 25-30 minút, kým špáradlo zapichnuté do stredu cesta nevytiahnete čisté, alebo iba s niekoľkými omrvinkami.
  5. Nechajte brownie vo forme úplne vychladnúť.

3. Krém do buchtičiek

  1. Krémový syr vymixujte mixérom kým nie je tekutejší a hladký.
  2. Pridajte práškový cukor a mandľový extrakt. Mixujte kým sa neprepoja. V inej miske vyšľahajte mixérom šľahačkovú smotanu, kým sa nevytvorí šľahačka. Šľahačku potom postupne primiešajte ku krémovému syru.
  3. Hotový krém vložte do cukrárskeho vrecúška s malým hladkým okrúhlym nadstavcom (priemer 5mm).
  4. Vychladené buchtičky (profiteroles) naplňte krémom a chlaďte ich v chladničke až do chvíle, kým ich nebudete potrebovať.

5. Skladanie torty

  1. Na hrany tortovej formy, v ktorej je brownie, priložte celofán, aby sa vám neskôr ľahšie vyberala.
  2. Na brownie naneste niekoľko lyžíc čokoládovej peny. Poukladajte na ňu profiteroles, ktoré ste naplnili krémom z krémového syra. Na ne potom naneste zvyšok čokoládovej peny. Vrch vyhlaďte špachtľou na pečenie, prikryte a vložte na 4-6 hodín, ale ideálne na celú noc, do chladničky.
  3. Pripravte si čokoládovú polevu. Čokoládu a šľahačkovú smotanu vložte do tepluvzdornej misy a položte ich nad nádobu (na sporáku) s vriacou vodou. Pri nízkej teplote čokoládu roztopte.
  4. Vyberte tortu z formy a položte ju na stojan alebo na misku obrátenú hore dnom, položenú na plechu na pečenie vystlanom papierom na pečenie (zachytí pretekajúcu polevu a postará sa, aby ste nemuseli dlho upratovať). Na vrch a boky torty nalejte čokoládovú polevu. Pomocou lopatky alebo špachtličky potom odstráňte vzduchové bubliny a zvyšky stekajúce dolu z torty.
  5. Spodnú časť torty môžete ozdobiť nasekanou čokoládou a vrch zvyškom buchtičiek a krému. Celú tortu vložte ešte na 20-30 minút do chladničky. 

2. Buchtičky z odpaľovaného cesta

  1. Rúru predhrejte na 180°C. Na plech na pečenie položte papier na pečenie.
  2. Preosejte múku. V hrnci priveďte mlieko, vodu, cukor a maslo do varu.
  3. Potom ich zložte zo sporáka a pridajte všetku múku – rýchlo miešajte drevenou varechou, kým nie je cesto jednoliate, bez hrudiek.
  4. Vráťte hrniec na sporák a cesto varte 1-2 minúty, aby sa odparila tekutina. Keď sa začne oddeľovať od bokov hrnca, je hotové. Na spodku hrnca sa trochu prilepí – je to v poriadku.
  5. Hotové cesto nechajte chvíľu chladnúť a potom doňho po jednom zamiešajte vajíčka pomocou drevenej varechy, ale môžete použiť aj mixér.
  6. Cukrárske vrecúško s okrúhlym nadstavcom s priemerom 9 mm naplňte cestom a na pripravený plech nastriekajte malé guľôčky (s priemerom približne 2 cm).
  7. Pečte ich 25-30 minút.
  8. Po upečení každú prepichnite, aby sa uvoľnila para a mohli chladnúť. Po vychladnutí ich zospodu prepichnite.

4. Čokoládová pena

  1. V tepluvzdornej miske roztopte vo vodnom kúpeli (nad hrncom s vriacou vodou), čokoládu a 240 g šľahačkovej smotany.
  2. Medzitým rozmiešajte práškovú želatínu v studenej vode a nechajte ju 5-10 minút napučať. Potom ju pri nízkej teplote zohrejte a pridajte k roztopenej čokoláde so šľahačkou. Zamiešajte a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote.
  3. Zvyšnú šľahačku (320 g) vyšľahajte mixérom a po vychladnutí k nej primiešajte mixérom čokoládovú zmes.
Recept: Profiterole torta

Máte aj vy šikovné ruky?

Dajte nám v komentároch vedieť o vašich výtvoroch. Pošlite svoje Facebook, Instagram, TikTok či Pinterest profily a tie najlepšie vyberieme do ďalšieho článku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *