Fánky – Božie milosti z kvasu


Fašiangy, obdobie od Troch kráľov do pol noci pred Popolcovou stredou, sa vyznačujú typickými jedlami. Žienky varili dlhé rezne s makom, aby ľan poriadne narástol a smažili jednoduché cesto na pomlsanie – božie milosti alebo fánky.

Fašiangy kedysi a teraz

Ľudia odjakživa túžili po istote zajtrajška. Boli poverčiví a veľa vecí robili vo viere lepšieho zajtrajška. Aj dnes sme ešte poverčiví, aj keď pomenej.

Fašiangy sú prechodným obdobím medzi zimou a jarou. Teda obdobím, keď zem oddychovala a začalo sa sadiť. Logicky, aj poverčivé maličkosti boli pre nich dôležité. Keď im obilie nevzišlo, do supermarketu nezašli… 🙂

Na dedine boli zvyky rôzne. Richtárka napríklad navarila praženicu (to muselo byť vajec…) a začala sa zábava, kde boli na stole aj šišky, huspenina či karamel.
V inom kúte nášho Slovenska pálili pálenku a mladí chlapci chodili pýtať slaninu a klobásy. Všetko sa odnieslo na jedno miesto, kde sa zišli všetci a opäť tá zábava 🙂

V meste to vyzeralo trochu na štýl a lá olympiáda. Pretože fašiangy organizovali hlavne remeselníci. Bol to čas skúšok, kedy sa z učňov stávali tovariši.
A tak pred zábavou najprv točili obruče nad hlavami, chodili na chodúľoch, kúpali sa v studenej vode… Čo iné remeslo, to “atraktívnejšia” skúška.

Teda, obdobie fašiangov je bujará oslava, čas svadieb a zabíjačky. Posledné dni vyvrcholili nadmerným jedením a pitím. Potom chcel každý pôst. Logicky. 🙂

Dnes skôr plesáme. To jedenie máme celoročne… 🙂

Fánky u nás

Úplne na začiatku, ako som našla v starej knihe, pripravovali fánky na počesť prvorodičky. Návšteva ich urobila doma, poukladala ich do koša a vypravila sa na “nahlédání”.

Ja si ich pamätám z detstva. Vôňa pravého tuku zo zabíjačky spojená s vôňou cesta. A cukor z obaľovania úúúplne všade. Krehké a sýte, na chuť dokonalé. Moja starenka ich vedela urobiť na jednotku. 🙂 Recept sa v rodine zachoval a teta Viera s nimi bola aj v telke- také sú výnimočné. 🙂

Aj u tohoto receptu platí- aký kraj, taký mrav, resp. taký recept. Preto ak poznáte iný postup, nie je zlý. Je proste iný.

“Milenko, odoka. Tak akurát.”

Platí pravidlo- koľko žĺtok, toľko lyžíc vína a rovnako aj kyslej smotany. Lenže rozdiely vo veľkosti žĺtka bývajú dosť veľké a aj lyžice sú rôzne… Preto sa múka zapracuváva postupne až do požadovanej konzistencie. Pôvodne sa neváži.
Cukru stačí trochu- aj tak ho je napovrchu dosť. Ja pridávam na spevneneie lepku štipku soli a, pozor- nečakané u mňa 🙂 – kvások.

Moje poznatky k receptu Fánky – Božie milosti

  • Do receptu sa pôvodne nepridáva žiadne kypridlo. Kvások v ceste je pre lepšiu stráviteľnosť múky. Nie za účelom nakyprenia.
  • Víno so smotanou dodáva cestu chrumkavosť.
  • Miesenie trvá dlhšie, než nájdeme správne množstvo múky. Oplatí sa dosýpavať postupne, aby sme to neprehnali.
  • Múky bude možno potrebné aj viac- zavisí od vyššie spomínaných faktorov.
  • Cesto má byť vyvaľkané natenko, aby ich výsledná konzistencia bola dokonalá.
  • Smaženie na tuku je najlepšie. Nielenže má vyšší bod prepaľovania, no dodáva im potrebnú typickú chuť.
  • Práškový cukor si vyrábam z trstinového cukru- pomeliem ho na kávovom mlynčeku.
  • Vanilka v cukri nie je povinná. Dodáva však ďalšiu dimenziu chuti.
  • Najlepšie sú čerstvé. 🙂

***FÁNKY – BOŽIE MILOSTI Z KVASU***

Foto: Fánky- detail

 

Potrebujeme:
3 žĺtka
3 PL bieleho vína
3 PL kyslej smotany
1PL cukru
štipku soli
1 PL materského kvásku
350 g špaldovej hladkej múky

POSTUP:
Do misky si dáme žĺtka, víno, kyslú smotanu, kvások a cukor so soľou. Poriadne zmes premiešame, aby sme prepojili všetky suroviny. Následne si do druhej misky navážime múku.

Do masy so žĺtkami pridáme polovicu múky a spracujeme cesto. Prenesieme si ho na pracovnú dosku a po častiach pridávame ďalšiu múku.

Foto: Fánky- spracovanie cesta

Miesenie trvá dlhšie, no výsledok stojí za to. Správne cesto je hutnešie, na povrchu hladké a nelepivé.

Foto: Fánky- vymiesené cesto

Vymiesené cesto dáme do misky, prekryjeme fóliou a dáme do chladničky na 12 – 16 hodín, alebo vo fašiangovom chladnom období stačí 6 – 9 hodín na chladnejšom mieste v dome.

Foto: Fánky- po prekvasení

Následne cesto rozvaľkáme na mierne pomúčenej pracovnej doske na hrúbku cca 2mm. Radielkom cesto rozdelíme na hrubšie pásy a tie rozdelíme na kosoštvorce. (ale nie je to potrebné)
V strede urobíme dva zárezy a cesto osmažíme do zlatohneda z oboch strán na masti.

Foto: Fánky- finálny tvar

Fánky osušíme od prebytočného tuku a obalíme v mletom cukre.

Foto: Fánky- obaľovanie v cukri

Dobrú chuť!

 

image_printVytlačiť recept (verzia pre tlač)



Zdroj zo stránky https://chutodnaty.sk/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *